Τα Καμένα Βούρλα
Σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα και 40 χλμ. από τη Λαμία στο κέντρο του Νομού Φθιώτιδος βρίσκονται τα Καμένα Βούρλα. Είναι το μεγαλύτερο και το πληρέστερο θέρετρο, όχι μόνο της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού Κόλπου και σε πολύ μικρή απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την Εύβοια. Κτισμένα στην περιοχή του αρχαίου Θρονίου των Λοκρών, κατά μήκος της παραλίας, που σχηματίζεται από δύο μικρούς κόλπους και κάτω από το καταπράσινο και βραχώδες όρος Κνημίς, το οποίο υψώνεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη θάλασσα. Η θάλασσα των Καμένων Βούρλων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο βάθος καθώς το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είναι στα 40 – 45 μέτρα. Τα νερά του Μαλιακού είναι καθαρά και ήρεμα συνήθως ενώ ο βυθός είναι αρχικά καλυμμένος με φύκι και εν συνεχεία με ψιλή άμμο. Οι ακτές των Καμένων Βούρλων είναι καλυμμένες με μικρές πέτρες και βότσαλα κάνοντας τις παραλίες ιδανικές για κολύμπι. Το βουνό Κνημίς είναι καταπράσινο, καλυμμένο κυρίως από πεύκα και οξιές και άγριους θάμνους. Υψώνεται στα 700 μέτρα περιμετρικά των Καμένων Βούρλων.
Είναι βραχώδες και με απότομες πλαγιές κάνοντας το ιδανικό για ορειβασία ή κατάβαση σε πολλά σημεία του. Η θέα είναι εκπληκτική από οποιοδήποτε σημείο του βουνού καθώς απλώνεται εμπρός σου η κωμόπολη των Καμένων Βούρλων, ολόκληρος ο Μαλιακός Κόλπος και ένα μέρος της πανέμορφης Εύβοιας. Παρατηρώντας τη θάλασσα παρατηρείς κάποιους μικρούς νησιωτικούς σχηματισμούς. Είναι οι νήσοι Λιχάδες και η Στρογγυλή ή τα Λιχαδονήσια σε απόσταση μόλις 10 ναυτικών μιλίων από τα Καμένα Βούρλα. Ο μύθος λέει πως ο Λίχας, γίγαντας της μυθολογίας, πάλευε με τον Ηρακλή, γιό του Δία, και ο Ηρακλής τον νίκησε και τον σκόρπισε στην θάλασσα. Το σώμα του είναι οι Λιχάδες και το κεφάλι του είναι η νήσος Στρογγυλή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πανέμορφους σχηματισμούς με καταπράσινα νερά και πολλές μικρές παραλίες με χρυσή άμμο..
Τα Καμένα Βούρλα έχουν 3500 μόνιμους κατοίκους. Το 2000 έγινε Καποδιστριακός Δήμος Καμένων Βούρλων με τα δημοτικά διαμερίσματα του Καινούριου, της Καρυάς και του Ρεγγινίου να προσαρτώνται σε αυτόν. Τώρα ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει περίπου 5000 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10000 κατοίκους.Με το νέο νόμο Καλλικράτη τα Καμένα Βούρλα πλέο ν ανήκουν στο διευρυμένο Δήμο Μώλου-Αγίου Κων/νου με έδρα τα Καμένα Βούρλα Οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την διατήρηση τουριστικών επιχειρήσεων. Έχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, καταστήματα με souvenir και άλλα διάφορα καταστήματα. Επίσης ασχολούνται με τη γη, την κτηνοτροφία οικόσιτων ζώων και την αλιεία, που όμως τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά περιορισμένη.
Οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την διατήρηση τουριστικών επιχειρήσεων. Έχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, καταστήματα με souvenir και άλλα διάφορα καταστήματα. Επίσης ασχολούνται με τη γη, την κτηνοτροφία οικόσιτων ζώων και την αλιεία, που όμως τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά περιορισμένη Στα Καμένα Bούρλα μπορεί κανείς να γευτεί νοστιμότατα φρέσκα ψάρια της περιοχής στις πολυάριθμες γραφικές ταβέρνες κατά μήκος της παραλίας, δίπλα στο κύμα αλλά και μαγειρευτά τοπικά εδέσματα στα εστιατόρια της περιοχής. Oι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να επιλέξουν να απολαύσουν τον καφέ τους ή το ποτό τους, το παγωτό τους ή τα νοστιμότατα τοπικά γλυκά από ένα πλήθος cafe bar και ζαχαροπλαστείων. H βόλτα στην παραλία είναι απολαυστική κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όπου όλη η παραλία κατά μήκος σφύζει από ζωή. Επίσης λειτουργεί κατα τη διάρκεια όλης της χρονιάς ο τουριστικός λιμένας ο οποίος είναι κατάλληλος για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό σε νερό, καύσιμα, κ.λ.π
Τα Καμένα Βούρλα πρωταγωνίστησαν την τελευταία τριακονταετία και συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην τουριστική ανάπτυξη της Φθιώτιδας και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδος. Αυτό συντελείται κυρίως για τους εξής λόγους. Κυρίως διότι ο Κεντρικός Οδικός Άξονας που συνδέει την Νότια με τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια, περνά δίπλα από τα Καμένα Βούρλα. Επιπλέον διότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα με απόλυτη αρμονία. Ακόμη για τις τουριστικές υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή αφού υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο camping της Ελλάδας που φιλοξενούσε χιλιάδες τουριστών κάθε καλοκαίρι και λόγω των πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που συντηρούν αρκετές οικογένειες στην περιοχή. Τέλος, σημαντικότατο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής έπαιξαν οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων